Biografie

Biografie 1Als het om mountainbiken gaat was Annemarie er al vrij vroeg bij. “Toen ik elf jaar oud was kwam mijn vader thuis met een kleine mountainbike. Zelf fietst hij ook altijd wedstrijden en hij wilde wel eens kijken of mijn zusjes en ik het mountainbiken misschien ook leuk zouden vinden”, vertelt ze. “Ik was de enige van ons drieën die het ook echt erg leuk vond om te doen en niet veel later ben ik wat kleine wedstrijden gaan rijden.”

Het enthousiasme groeide steeds sneller. “Na iedere wedstrijd vond ik het mountainbiken weer wat leuker en ik kwam er achter dat ik technisch erg sterk was. Veel wedstrijden volgden en mede doordat ik er ook nog altijd erg veel plezier in had, kwam ik als eerstejaars juniore bij het Giant Dealerteam terecht, met als dealer fietsenwinkel BCE Bikes uit Putten. Daardoor kan ik ieder jaar over goed materiaal beschikken.”

Zelf in de hand
Wat de mountainbike sport in de ogen van Annemarie dan zo leuk maakt? Dat is misschien nog wel het gemakkelijkst uit te leggen aan de hand van dat wat ze ervoor deed, meent ze zelf. “Voordat ik ging mountainbiken zat ik op volleybal. Mijn teamgenoten deden het meer voor de gezelligheid, maar ik wilde gewoon winnen! Het mountainbiken doe je helemaal zelf. Dus als er wat fout gaat is het je eigen schuld. Het is een zware, maar super leuke sport, waar je keihard voor moet trainen om je doelen te bereiken. Het leukste vind ik de wedstrijden, waar je alles moet geven voor een goede uitslag.”

Doelen
Voor de toekomst is Annemarie ambitieus, maar echt een doel stellen op de lange termijn, dat is lastig. “Ik heb wel een grote droom”, zegt ze. “Een keer deelnemen aan de Olympische Spelen. Maar in de toekomst hoop ik vooral om bij de Nederlandse top en het liefst ook de Europese top van het mountainbiken te rijden.”

Het seizoen van 2014 zal daarin een eerste graadmeter worden, want Annemarie maakt de overstap van de junioren naar de belofte/elite vrouwen. “Dat is een heel nieuwe uitdaging. Ik heb een mooi laatste seizoen gehad bij de junioren en kijk daar met een goed gevoel op terug, maar nu sta ik voor een heel nieuwe uitdaging. In deze nieuwe categorie tref ik een heleboel nieuwe tegenstanders, die allemaal een stuk ouder zijn. Mijn doel is in ieder geval om op het Nederlands kampioenschap bij de eerste vijf te eindigen en ik ga er daarnaast alles aan doen om me opnieuw te kwalificeren voor het EK. Ik heb er weer heel veel zin in.”

 

Personalia

Naam: Annemarie Worst
Geboortedatum: 19 December 1995
Woonplaats: Nunspeet
Studie: Sport en Bewegen, Landstede Harderwijk
Team: Giant Dealerteams

Erelijst:
Mountainbike talent 2013
2013 1e Topcompetitie KNWU juniores
2013 2e NK mountainbike juniores
2013 8e Europees Kampioenschap Mountainbike juniores

Annemarie Worst © 2014 Frontier Theme